Pasta inleiding hoe jij pasta zelf kan maken

Posted on by

Inleiding:

Pasta is misschien wel het meest veelzijdige ingrediënt in elke willekeurige keuken. Het past bij zo ongeveer alles wat u maar kunt bedenken: van groenten en kaas, tot vlees en vis.

Pasta is net zo lekker met simpele, goedkope sauzen als met extravagante, luxe creaties en kan aan soepen worden toegevoegd of de basic van een voedzaam oven gerecht vormen.

Pasta kan een hoofdgerecht, voorgerecht of bijzondere salade zijn.

Omdat pasta zo veelzijdig is, kunt u gemakkelijk geweldige recepten voor allerlei gelegenheden en alle seizoenen vinden. Vrijwel iedereen houdt van pasta vooral kinderen zijn er dol op.

Pasta bevat veel complexe koolhydraten en zorgt voor een gelijkmatige energietoevoer, maar bevat vrijwel geen vet. Afhankelijk van het soort graan dat gebruikt is, kan pasta ook een goede bron van eiwitten, vitaminen B, kalium en ijzer zijn.

Bovendien is pasta voordelig, gemakkelijk en in het geval van gedroogde pasta lang houdbaar. Er zijn ontelbare pastagerechten die in dertig minuten klaar zijn en vele kosten zelfs maar half zoveel tijd.

Soorten pasta

Er zijn honderden pastavormen en er worden voortdurend nieuwe geïntroduceerd. Er zijn geen strikte regels voor het combineren van bepaalde vormen en sauzen, al zijn er wel traditionele combinaties, zoals spaghetti bolognese en fettuccine all’Alfredo. Er zijn echter enkele  handige richtlijnen.

Lange, dunne pastavormen, zoals spaghetti en linguine, zijn ideaal voor sauzen met vis of zeevruchten en dressing met olijfolie of verse tomaten.

Voor dikke of grove sauzen zijn ze minder geschikt, die kunt u beter serveren met pastavormen die de saus vasthouden in holten of ribbels, zoals penne (buisjes), fusilli (spiralen) of conchiglie (schelpjes). Linten, zoals tagliatelle, fetticcine en pappardelle, zijn ideaal voor volle, romige sauzen.

Ovengerechten worden vaak met lasagnebladen (pastavellen die op elpastakaar worden gelegd met saus ertussen) of cannelloni (buisjes die worden gevuld en gebakken) gemaakt.

Kleine vormen, zoals macaroni en rigatoni, worden ook vaak voor ovengerechten gebruikt.

Zeer kleine pasta, zoals stellette (sterretjes) en anellini (ringetjes), wordt voor soepen gebruikt. Gevulde pasta, zoals ravioli en tortellini, wordt ook in bouillon geserveerd.

Pasta koken

De meeste recepten op deze website worden met gedroogde pasta gemaakt. Pas de kooktijd aan als u verse pasta gebruikt.

 1. Breng een grote pan water met wat zout aan de kook. Neem 4l water en 3 eetlepels zout per 300-400 g gedroogde pasta.
 2. Voeg de pasta toe. Breek lange pasta, zoals spaghetti, niet, maar buig hem voorzichtig in de pan, hij wordt zachter in het water. Breng het water weer aan de kook.
 3. Zet nu de kookwekker. Het water moet koken, niet sudderen. Reken 8-10 minuten voor niet gevulde gedroogde pasta en 15-20 minuten voor gevulde gedroogde pasta. Test de pasta enkele minuten voordat u denkt dat hij klaar is door er een klein stukje af te bijten met uw voortanden. Hij hoort beetgaar al dente te zijn en niet papperig of hard in het midden.
 4. Giet de pasta af in een vergiet, dit hoeft niet heel grondig te gebeuren. Serveer hem meteen met de saus of schud hem om met wat olijfolie. Laat gekookte pasta niet staan, anders wordt hij plakkerig en oneetbaar.

Kook verse pasta op dezelfde manier, maar reken vanaf het moment dat het water kookt slecht 2-3 minuten voor niet gevulde pasta en 8-10 minuten voor gevulde pasta.

Verse pasta maken

Als u gevulde pasta, zoals tortellini, wilt maken, zult u zelf deeg moeten maken. Dit basisdeeg kunt u ook gebruiken voor lasagneblaaden en allerlei pastavormen, zoals tagliatelle, pappardelle en garganelli. U heeft geen speciale hulpmiddelen nodig en de bereiding is niet alleen eenvoudig maar ook erg leuk.

Basisdeeg

Voor 3-4 personen

Bereiding: 15 minuten. Plus 30 minuten voor het laten rusten.

Ingrediënten

 • 200 gram harde bloem, plus extra om te bestuiven.
 • Snufje zout.
 • 2 eieren, licht losgeklopt.
 • 1 el olijfolie.
 1. Zeef de bloem en het zout op een werkvlak en maak een kuiltje in het midden met uw vingers. Schenk de eieren en olie erin en meng de bloem geleidelijk met de vingers van één hand door de vloeistof.
 2. Kneed het deeg op een met bloem bestoven werkvlak tot het volledig glad is. Wikkel het in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten. Rol het uit of haal het door een pastamachine. Door het rusten wordt het deeg elastischer.

Pastadeeg met een smaakje

U kunt basisdeeg kleur en smaak geven door andere ingrediënten toe te voegen.

Tomatenpasta: doe 2 eetlepels tomatenpuree in het kuiltje in de bloem en gebruik 1½ ei, in plaats van 2.

Spinaziepasta: blancheer 225 gram spinazie 1 minuut in kokend water. Giet de spinazie af en knijp er zo veel mogelijk vocht uit. U kunt ook 150 gram spinazie uit de diepvries gebruiken, deze hoeft u niet te blancheren, maar knijpt er wel zo veel mogelijk vocht uit.

Hak de spinazie fijn en meng hem door de bloem de bloem voordat u een kuiltje maakt en de eieren en olie toevoegt.

Saffraanpasta: week een zakje saffraanpoeder 15 minuten in 2 eetlepels heet water. Gebruik 1½ en klop het saffraanwater erdoor.

Volkorenpasta: gebruik 140 gram volkorenmeel en 25 gram bloem.

Pastadeeg uitrollen

Nadat het verse deeg heeft gerust, kunt u het met de hand of een pastamachine uitrollen. Snijd grote hoeveelheden deeg in twee of drie stukken voordat u ze uitrolt. Dek de stukken af tot u klaar bent om ze te gebruiken.

Om deeg met de hand uit te rollen bestuift u een werkvlak en deegroller. Rol het deeg uit met de deegroller, rol altijd van u af en draai het pastamachinedeeg steeds een kwartslag, blijf uitrollen tot u een rechthoek heeft die 2-3 mm dik is. Daarna kunt u het deeg in linten snijden, er vormpjes uitsteken met een uitsteekvorm of het in vierkantjes snijden voor ravioli.

Een pastamachine maakt het uitrollen eenvoudiger en zorgt voor gelijkmatige dikte. Er zijn allerlei modellen verkrijgbaar. Een machine met een slinger en verwisselbare messen is het handigst. Een elektrische machine is nog gemakkelijker, maar misschien wat overdreven.

Snijd het deeg in stukken. 1 portie basispastadeeg moet bijvoorbeeld in vier stukken worden gesneden. Druk het stuk plat met uw hand en wikkel de andere stukken tot gebruik in plasticfolie. Vouw het stuk in drieën en haal het door de pastamachine op de breedste stand.

Herhaal dit vouwen en uitrollen drie tot vier keer op deze stand en zet de rollers één stand dichter bij elkaar. Blijf het deeg door de machine halen, zonder het in drieën te vouwen, en zet steeds de rollers dichter bij elkaar tot ze op de smalste stand staan. Wilt u linten maken, snijd het deeg dan in repen van 30 cm en gebruik de juiste messen op de pastamachine.

Verse pasta snijden en vormen

De meeste pastamachines hebben een breed mes voor tagliatellie en een smal mes voor tagliarini. Andere vormen kunt u met de hand snijden.

Voor pappardelle snijdt u het uitgerolde deeg met een gekarteld deegradertje in repen van 2,5 cm. Voor tagliatelle of tagliarini rolt u een reep deeg op en snijd hem met een scherp mes in plakjes van 5mm (tagiatelle) of 3mm (tagliarini).

Voor garganelli snijdt u het deeg met een scherp mes in vierkantjes van 2,5 cm. Rol een vierkantje vanaf een hoek op rond een eetstokle, zodat er een buisje ontstaat. Schuif het van het eetstokje en laat het even drogen. Italianen gebruiken het woord ‘ravioli’ als een algemene benaming voor gevulde pasta. Ravioli kan dus allerlei vormen hebben.

Halvemaanravioli

pasta

 1. Rol het pastadeeg uit tot 2-3 mm dik is. Steek er rondjes uit met een gekartelde uitsteekvorm van 5cm.
 2. Schep ongeveer 1 theelepel vulling in het midden. Bestrijk de randen van elk rondje met wat water of losgeklopte ei. Vouw de rondjes dubbel en druk de randen op elkaar.
 3. Leg de rondjes op een met bloem bestoven theedoek en laat ze 30-60 minuten drogen voordat u ze kookt.

Ronde ravioli

ronde ravioli

 1. Rol het pastadeeg uit tot het 2-3 mm dik is. Steek er rondjes uit met een gladde uitsteekvorm van 5cm.
 2. Schep 1½-2 theelepels vulling op de helft van de rondjes. Bestrijk de randen met wat water of losgeklopte ei. Leg de ander rondjes erop en druk de randen op elkaar.
 3. Leg de rondjes op een met bloem bestoven theedoek en laat ze 30-60 minuten drogen voordat u ze kookt

Vierkante ravioli

pasta

 1. Verdeel het pastadeeg in twee stukken en wikkel één stuk in plasticfolie. Rol het andere stuk uit tot een rechthoek van 2-3 mm dik. Dek het af met een vochtige theedoek en rol het andere stuk uit tot hetzelfde formaat.
 2. Schep steeds 1 theelepel vulling in rijtjes met ongeveer 4 cm tussenruimte op het stuk deeg. Bestrijk het deeg tussen de vulling met wat water of losgeklopt ei.
 3. Leg het andere stuk deeg erop met behulp van een deegroller. Druk het deeg tussen de vulling goed aan en zorg dat er geen luchtbelletjes in zitten. Snijdt het deeg met een deegradertje of scherp mes in vierkantjes.
 4. Leg de vierkantjes op een met bloem bestoven theedoek en laat ze 30-60 minuten rusten.